Arena Fredrikstad-konseptet (AF), byens nye, store kulturstue, flerbruks- og eventhall, som fikk flertall blant byens politikere vil koste kommunen 50–60 millioner i ekstra utgifter i mange år fremover.

Hvor skal vi ta de ekstra millionene fra? Legge ned en av skolene våre, si opp 10 lærere, kutte mer i tjenester for funksjonshemmede, kutte sykehjemsplasser, eller gratisfergene? Eller skal vi legge ned kulturhusene våre?

AF-konseptet slik det er vedtatt av flertallet nå, vil gå ut over innbyggerne i Fredrikstad, som vil få redusert tilbud på én eller flere måter. Og det vil ramme de som har minst fra før aller verst. For MDG er det viktig å prioritere sosialt utjevnende tiltak for så mange som mulig i en kommune med store levekårsutfordringer.

Noen av partiene som var med å vedta AF kalkulerer med potensiell inntjening og også med urealistiske, politiske føringer underveis i byggeprosessen, for å kanskje få ned kostnadsramma.

For oss i MDG er heller ikke en nedgang til 30 millioner i årlige utgifter etter 20 år et godt argument for å bygge. At AF vil bli et sosialt utjevnende tiltak for hele kommunen, og at det skal løse utfordringene med ungdom og rus i by’n, tillater vi oss også å tvile på.

Potensialet for inntekter fra konserter og arrangementer er svært usikre, noe Fredriksstad Blad har belyst tidligere. Det handler blant annet om at beliggenhet nær Oslo kan gjøre det vanskelig å tiltrekke oss større arrangementer og at overskudd fra arrangementer avhenger av installasjoner som fast rigg, som igjen kan gjøre Arena-konseptet ennå dyrere.

Vi er også usikre på om Fredrikstad trenger en ny storstue for kultur (var ikke det samme argument for å bygge Fredrikstad stadion?). For all del, det var ille kost å få besøk av Elton John og a-ha – i 2007.

MDG vil heller legge til rette for alle de mindre og middels store, men svært gode og varierte kulturtilbudene i kommunal og privat regi i byen vår

MDG ønsker en ishall for bredden i byen. For at Stjernen skal kunne spille kamper og utvikle nye talenter, for at det store frivillige miljøet rundt hockey i Fredrikstad skal ha et tilbud til de ungdommene som kan bli hekta på hockey. Og at barn og unge i alle aldre skal få mulighet til å drive en form for isidrett.

Vi i MDG har stor respekt for jobben Dagfinn Reinertsen med flere har lagt ned i AF-konseptet. Men om det er kommunen som skal ta kostnaden må vi faktisk ta de pengene fra et sted. Nå har vi politisk låst oss til et konsept som gjør et svært trangt kommunebudsjett ennå trangere i flere tiår fremover.