I høst byttet vi politisk styre i Fredrikstad og vi har fått en ny posisjon. Med nye roller kommer nytt ansvar og nye utfordringer for posisjonspartiene. Og den tidligere posisjonen, som nå er den nye opposisjonen, må venne seg til et nytt politisk liv.
Endringene i roller har gitt noen utfordringer på begge sider og Miljøpartiet De Grønne ser med bekymring på noe av utviklingen.
I løpet av få uker har ordskiftet og debattklimaet endret seg. En pågående debatt om hverdagsrehabilitering og tiltak som er foreslått i helsesektoren er preget av beskyldninger om sutring, og svares ut med kritikk basert på at tillitsvalgte også er medlem av et politisk parti.
Denne måten å debattere på mener vi i MDG er unødvendig og vi ønsker oss et debattklima hvor politikerne holder seg til å diskutere sakene og konsekvenser av vedtak.
At tillitsvalgte er medlemmer av politiske partier på venstresiden har vært gjennomgående i over 100 år. Sakene de har tatt opp har vært like viktige uansett partipolitisk tilhørighet.
Det kan se ut til at Fredrikstad fått en ny måte å drive politikk på med Pensjonistpartiet i posisjon. Tidligere har politiske vedtak og beslutninger kommet gjennom debatt i utvalg, formannskap og bystyresal. PP velger imidlertid å forskuttere vedtak i kommentarfeltet.
MDG ser med undring på denne praksisen og håper at vi i fremtiden kan få de politiske debattene tilbake til formannskapet og bystyresalen.
Det vil bli vanskelige fire år om forskuttering av vedtak skal gjøres i kommentarfeltene. Konsekvensen ved at politikken drives i kommentarfeltene er at brukere, pårørende og ansatte ikke lenger vet hva de skal forholde seg til.
MDG har blitt oppringt av både pårørende og ansatte som lurer på hva de skal tro.
Vi i MDG håper at vinterens ordskifte og tilsynelatende oppstartsproblemer til politisk styring av debatten bare er nybegynnerfeil. At vi fremover får et debattklima tuftet på respekt og saklighet, og at partiene står for vedtakene de har gjort.